Viete, že...

01.12.2013 09:48

Grécko patrí medzi producentov olív a výborného olivového oleja. Základom všetkého je nenápadný strom olivovník. Pre Grékov je olivovník symbolom dlhohovekosti a nádeje, mieru a zmierenia. V starovekom Grécku bol olivovník symbolom víťazstva, múdrosti a sily, a tak i víťazi olympijských hier dostávali okrem koruny z olivových vetvičiek taktiež amfory naplnené olivovým olejom. Olivovník sa nepestuje len pre svoje jedinečné plody, zužitkovať sa dá i jeho drevo, ktoré je veľmi tvrdé a odolné. To preto, že olivovník rastie pomaly - niektoré tisícročné stromy môžu dosiahnuť výšku až 15-20m.

Plody olivovníka, olivy, sú v nezrelom stave zelené. Na jeseň však začínajú dozrievať a menia  i farbu na sýtozelenú, v decembri žltnú až hnednú a vo februári získávajú farbu temne čiernu. Čierne olivy sú najzrelšie a sú plné drahocenného oleja. Pýtate sa, ako sa olivy zbierajú? Tie, ktoré sú určené k priamej spotrebe, na jedlo, sa zbierajú ručne alebo hrebeňom, a to v mesiacoch september a október. Olivy určené na výrobu olivového oleja sa zbierajú pomocou mechanizácie, najčastejšie tak, že sa zo stromu strasú. Olivy na olivový olej sa zbierajú väčšinou od decembra. Na vylisovanie kvalitného olivového oleja je nutné olivy správne skladovať, odstrániť všetky nečistoty apod.

Najlepší olivový olej sa lisuje v deň zberu. V prvej fáze tohto procesu sa nevykôstkované olivy rozdrtia a hmota sa premieša, potom sa odstredí, aby sa oddelil olej, voda a pevné zložky. Olej sa nechá usadiť a nakoniec sa prefiltruje. Tradičné „mlyny na olivový olej“ sú dnes už raritou a len v máloktorých sa stretávate s ručnou a pôvodnou technikou lisovania oleja za studena medzi kameňmi.  Na 1 liter extra panenského olivového oleja je potrebných cca 5 kg olív.

Ak neviete, čím je olivový olej tak zvláštny a cenný, tak vedzte, že jeho hlavnou prednosťou je skutočnosť, že sa začína prepaľovať až pri veľmi vysokých teplotách – okolo 210°C  (vyššia teplota než u iných tukov), a je tak zdravší v kuchyni. Olivový olej sa však používá i v kozmetike a priemysle. Chuť olivového oleja je závislá na druhu olív, ich zrelosti v období zberu, umiestnení olivového hája, druhu pôdy, klíme, techniky lisovania apod.

 

Späť