Ako rozoznáte kvalitný olivový olej?

03.09.2013 07:54

Rozoznáte kvalitný olivový olej od nekvalitného?

Nie nadarmo sa olivový olej nazýva tekuté zlato. Jeho pozitívne účinky sú ospevované od dávnych čias. Ako však rozoznáte kvalitný olivový olej od nekvalitného? Mnohí z nás si myslia, že pomenovanie „extra panenský“ automaticky znamená „kvalitný“. Nie vždy je to pravda!

Ako spoznáte kvalitu?

Kvalitný olivový olej spoznáte podľa miery jeho kyslosti (acidity). Táto vlastnosť označuje množstvo mastných kyselín v oleji. Nízka kyslosť značí, že olej pochádza z kvalitných plodov a bol spracovaný vhodným a šetrným spôsobom. Ak je acidita uvedená na obale nižšia ako 0,8%, držíte v rukách kvalitný olivový olej. Mnohí ľudia sú presvedčení, že olivové oleje získané za studena sú nevhodné pre teplú kuchyňu. No takýto olivový olej sa nemusíte báť použiť v studenej ako aj v teplej kuchyni. V Stredomorí používajú extra panenský olivový olej aj pri varení, pečení a vyprážaní. Navyše je dostupný aj s rôznymi príchuťami, či už bazalky, byliniek, pomaranča, citrónu alebo cesnaku či kayenského korenia.


Späť